More Website Templates @ TemplateMonster.com - September 26, 2011!

O nama

Piše: Bosiljko Domazet, prof

Bednja sa svojih 25 naselja i nešto manje od 5 tisuća stanovnika poznata je među onima koji se bave vremenoslovljem kao kraj u kojemu se bilježe niže temperature od onih u gorskim krajevima Hrvatske.

Neka prije spomenuto vremenoslovlje začudi i meteorologe, jer je i sami bednjanski govor zapisan u nematerijalnu baštinu čovječanstva, kao osebujna inačica kajkavskog narječja.

Na ovom poznatom mjestu, vrijeme je za priču o hrani. Možda za sve to imamo zahvaliti i poznatom bednjanskom puranu, no, krenimo redom.

Iz jednoga od bednjanskih naselja, Brezove Gore, potječe obitelj Vuzem, a glavni akteri naše priče neka ovdje budu dva brata, Antun i Nikola. Sinovi su to Nenadovi, koji se sjeća kako je kuhala i što je za jelo spremala njegova baka Sofija.

Tako je nekako nastala bednjanska pizza u ponudi pizzerie Masline, na zagrebačkom Prisavlju. Ovdje ćemo donijeti osnovni način njezine priprave, jer glavna je tajna u začinima, a dobrim dijelom i u obiteljskoj atmosferi Masline.

Na razvučeno tijesto ide domaća rajčica, mozzarella, a puretina se nareže na rezance i kratko prži, uz dodatke začina. Na tijesto se slaže puretina, crveni luk, zrna kukuruza i još pospe mozzarellom te stavlja u peć. Dobar tek.

Naselja općine Bednja:
Bednja, Benkovec, Brezova Gora, Cvetlin, Jamno, Jazbina Cvetlinska, Ježovec, Mali Gorenec, Meljan, Osonjak, Pašnik, Pleš, Podgorje Bednjansko, Prebukovje, Purga Bednjanska, Rinkovec, Sveti Josip, Šaša, Šinkovica Bednjanska, Šinkovica Šaška, Trakošćan, Veliki Gorenec, Vranojelje, Vrbno, Vrhovec Bednjanski